Connecteam vidensbase anmeldelse

Anmeldelse af Connecteam's vidensbase-funktion, der bringer noget nyt til bordet, men stadig skal forbedres. Interface og design er godt, og prisplanerne er utroligt billige, med en gratis plan til små virksomheder. Funktioner inkluderer en vidensbase. Nogle funktioner som forhåndsvisning og billedstørrelse kan forbedres.

Connecteam vidensbase anmeldelse
Compare Connecteam vidensbase anmeldelse with other in: How Connecteam vidensbase anmeldelse is doing on review portals
4.6
Average rating based on data from trusted review portals
453 reviews

Connecteams videnbase-funktion er ikke den bedste udfordrer, men det betyder ikke, at den ligefrem er ubrugelig. Den forsøger at bringe noget nyt til bordet, og er samtidig utrolig billig. Læs videre og find ud af mere om, hvad der gør Connecteam til…

Pricing
Starting from:
$ 29   pr. måned
Equal to LiveAgent's Free plan Liveagent pricing
Free trial: Yes
Free version: Yes

Jana Kostelanska

Editor's rating

Jana Kostelanska
Overall rating
3.8
Brugeroplevelse
3
Pris
5
Implementering
3.5

Key takeaways

Pros

  • En unik (men dårligt gennemtænkt) forhåndsvisningsfunktion
  • (Nogle) Veldesignede grænseflader
  • Utroligt, ekstremt, utroligt billigt

Cons

  • Dårligt planlagte funktioner og grænseflade i vidensbasen
  • Artikel-editor er irriterende lille

Kom i gang med Connecteam

Connecteam er en administrationsapp med vidensbasesoftwarefunktioner, der er fokuseret på telefonbrugere. Det giver brugerne mulighed for at oprette og bruge smartphone-apps til forskellige lejligheder. Connecteam inkluderer kommunikationsfunktioner, personaleværktøjer, opmåling, arbejdsstyrkestyringsfunktioner og et par andre. Lad os tage et kig på, hvordan Connecteam-vidensbasen fungerer, og hvordan det er at bruge den.

Når man går i gang med Connecteam starter man med en klassisk prøveregistrering, medmindre du vil vælge en betalt plan med det samme. Efter at have gennemført registreringen, vil Connecteam guide dig gennem opsætningen. Du kan tilføje dit firmanavn, rolle, antal ansatte og den primære brug af Connecteam. Der er også muligheden for at springe over for at tilføje et logo og dit telefonnummer for at downloade Connecteam-mobilappen (hvis du vil). Processen er meget enkel og tager kun et par minutter. Bagefter kan du begynde at blive fortrolig med grænsefladen i webapp.

Connecteam interface

Grænsefladedesignet er designet logisk og giver mulighed for intuitiv navigation, men nogle ikoner kan virke en smule forældede og skulle bestemt opdateres. Uanset dette ser og føles grænsefladen fantastisk at bruge, hvilket er en prioritet for enhver software. Du har flere hurtige handlinger tilgængelige direkte på det indledende dashboard, herunder at sende opdateringer, tilføje brugere, starte chats og oprette formularer. Grænsefladen inkluderer hovedmenuen i venstre side, med alle værktøjer synlige med det samme, så du ikke behøver at søge længe for at komme derhen, hvor du skal være. Du kan finde vidensbasen under kommunikationssektionen i menuen.

Connecteam dashboard

Når du kommer ind i vidensbasen i Connecteam, skal den først aktiveres. Dette er i bund og grund den indledende vidensbase, der er oprettet. Du behøver kun at vælge navnet til din vidensbase, og så er du klar til at begynde at arbejde. Så kan du tilføje din første mappe, som allerede afslører, at Connecteam tilbyder nogle gode organiseringsfunktioner. Når du har gemt dine ændringer, kan du vælge mellem to typer af udgivere – for Smart Groups (brugere, der matcher kriterier valgt af dig), eller for udvalgte brugere (du vælger personer, der vil have adgang til den kategori). Derefter kan du vælge modtagere, meddelelsesindstillinger og til sidst bekræfte indstillingerne.

Brugeroplevelse og funktioner

Det, der overraskede mig mest, var grænsefladen i Connecteams vidensbase. Det første og mest fremtrædende problem var, at jeg ikke kunne finde muligheden for at begynde at skrive nye artikler. Jeg er dødsensalvorlig, der var ikke en mulighed for at oprette en ny artikel synlig nogen steder, selv efter at have set hele brugergrænsefladen grundigt igennem. Til sidst fandt jeg ud af, at du først skal klikke på vidensbasemappen, klikke på Edit, klikke på den mappe, du vil tilføje artiklen til, og til sidst klikke på Add text. Dette er meget uintuitivt, og jeg kan forstå frustrationen af ​​en bruger, der søger efter en måde at tilføje en ny artikel i en fart (med en deadline).

Create folder for you knowledge base article in Connecteam

Connecteam fokuserer på smartphone-brugere, så vidensbase-grænsefladen prøver at fremhjælpe mobilapplikationen, hvilket bringer os til det andet problem – vidensbasens artikeleditor. Videnbasens artikeleditor er utrolig lille, mast ind i et lille vindue, hvor det meste af skærmen er fyldt med en repræsentation af, hvordan din artikel ser ud på smartphones. Dette er uden tvivl en nyttig ting at se, og jeg ved ikke, hvornår jeg før har set det i mange fremtrædende vidensbase-softwareløsninger, men hvorfor skal det overtage halvdelen af ​​vinduet? Det fjerner fokus fra at skrive, og det fylder i det væsentlige plads, hvor mere nyttige funktioner kunne være. Selvom det ikke er umuligt at skrive her, føles det bestemt restriktivt og fuldstændig unødvendigt. Smartphone forhåndsvisnings-indstillingen er en fantastisk tilføjelse, men den bør være valgfri, ikke obligatorisk, da der ikke er nogen måde man kan minimere den eller slukke for den direkte i editor.

Creating new knowledge base article in Connecteam

Ydermere ødelægger det arbejdsgangen rigtigt meget, når man arbejder med medier. Når du uploader billeder, tilpasses de ikke til artikeleditorens størrelse. Så hvis du har skrevet et par linjer med indsnævret tekst, vil billedet strække sig tilsvarende og størrelsesmæssigt, hvilket betyder, at du kan rulle i et minut, indtil du når den rigtige ende af det. Du kan manuelt ændre størrelsen på det via hjørnepunkter på billedet, men det tager evigheder at komme dertil, hvis du arbejder med medier med stor opløsning. Desuden skalerer billedet ikke med dets originale billedformat på smartphone-preview-skærmen, så det ser ud som om du har strakt det ud under redigeringen. Det er virkelig ikke godt.

Problem with scaling picture on smartphone preview

Udover det er funktionerne okay, men jeg vil sige, at der mangler nogle ting. Standardformaterings- og tekstredigeringsmulighederne er til stede, som du kan se på skærmbillederne. Det burde ikke være for problematisk at skabe et velstruktureret dokument i editor. Det understøtter medier, tabeller, punktformer, og du kan ændre skriftstørrelsen for at oprette overskrifter. Der er heller ingen SEO-indstillinger, men Connecteam tilbyder ikke en kundeportalsoftware, så det nytter ikke noget at have dem, da alt kan findes direkte af app-brugerne. Der sker ikke noget særligt her, men der mangler vist heller ikke mange væsentlige ting.

Priser

Nu kommer vi endelig til den gode del af Connecteam: prisplanerne. Connecteam tilbyder tre prisplaner og også en gratis plan dedikeret til at hjælpe små virksomheder. Hver plan adskiller sig i funktioner og opskaleringer, og alle planer inkluderer en vidensbase. Prisen virker måske ikke så billig, ved første øjekast, men det viser sig, at du kan have op til 30 brugere med hver plan. Dette gør nogle af planerne så billige som $0,90 for hver bruger, hvilket dybest set er uhørt. Lad os se på hver plan.

Small Business

Dette er den gratis plan, der giver fuld adgang til de mest populære funktioner, alle hubs, “alt hvad en lille virksomhed har brug for”, og er gratis resten af livet.

Basic

Basic plan koster $29 pr. måned for de første 30 brugere. Denne plans højdepunkter inkluderer private chats og teamchats, læsekvitteringer for chatbeskeder, poste kommentarer og reaktioner, indlægsindsigter, medier, vedhæftede filer, tilpassede arbejdskontakter i mappen, undersøgelser og en vidensbase.

Advanced

Denne plan koster $49 om måneden for de første 30 brugere. Du får alt fra Basic-planen og mere. Højdepunkterne i denne plan inkluderer smart groups og administratortilladelser, “beslut hvem der kan gøre hvad på chatten”, læsekvitteringer for chatbeskeder, start en chat hvor som helst på platformen, live-afstemninger i indlæg, tilpassede baggrundsfarver for indlæg, brugerfelt, der kan tilpasses vises i biblioteket, anonyme undersøgelser og duplikering af vidensbaser.

Expert

Expert planen koster $99 pr. måned for de første 30 brugere. Det inkluderer alt fra den advanced plan. Planens højdepunkter inkluderer redigerbare brugerprofiler, deling af links i appen, planlægning af indlæg, post-pinning, større vidensbaselagring, advarsler om nye enhedslogin, procesautomatisering og multi-branch/location management.

Konklusion

For at opsummere hele anmeldelsen, er Connecteam ikke en god vidensbase-software. Det betyder dog ikke, at det er ubrugeligt. Den har brug for nogle seriøse forbedringer, hvis den vil konkurrere med andre. Connecteam forsøger at bringe noget interessant ind i spillet, nemlig forhåndsvisningen af ​​smartphone-artikler. Denne funktion kunne være meget nyttig til planlægning af artikler, hvis den ikke havde en så fremtrædende plads i editor, og hvis den tilbød muligheden for at skifte til forskellige skærmstørrelser. Samlet set er der et godt vidensbase-softwarepotentiale skjult i Connecteam, og det kunne afsløres med et par større opdateringer. En vigtig ting at nævne for din overvejelse er, at priserne simpelthen er utrolige takket være de store brugergrænser. Du vil næppe kunne finde en billigere vidensbase-software andre steder.

Generelle problemer

Hvordan opretter jeg en ny vidensbaseartikel i Connecteam?

Når du har aktiveret din vidensbase, skal du oprette din første mappe (det burde være den eneste måde at fortsætte efter aktivering). Når du er færdig med det, skal du klikke på mappen og vælge Edit. Klik derefter på den mappe, hvor du vil oprette en ny artikel, og du vil se muligheden for at tilføje en ny tekst. Vælg den mulighed, og så kan du begynde at skrive din artikel.

Billeder i artikler ser ud til at være strakte i smartphone-forhåndsvisningen

Dette er blot en visuel fejl, der opstår, når brugere manuelt ændrer størrelsen på billeder i vidensbase-editor. Selvom billedet på smartphoneskærmen kan virke strakt, bevarer billedet sit billedformat, selvom du ikke helt kan se det i editor.

Hvordan kan jeg ændre størrelsen på billederne i mine vidensbaseartikler?

Connecteam vidensbase har ikke en automatisk billedstørrelsesfunktion, så dette skal gøres manuelt. Hvis de billeder, du har tilføjet til dine vidensbaseartikler, er for store, skal du blot klikke på dem og bruge punkterne i hjørnerne til at ændre størrelsen på dem.

Product reviews

Hvis du leder efter et kraftfuldt Collab-alternativ, så overvej LiveAgent. Se, hvordan Collab og LiveAgent sammenlignes, og hvad der passer bedst til din virksomhed.

Har du brug for et Collab Alternativ?

LiveAgent tilbyder kundeservicerapportering, som giver bedre forståelse af kontaktcenterdrift og muligheder for forbedring. Du kan spore KPI'er og andre kontaktcenter målinger samt udnytte avancerede analyse- og rapporteringsfunktioner for at øge produktivitet og effektivitet. Desuden automatiseres dagligdags småopgaver, såsom at besvare gentagne spørgsmål og minimere fejl. Alt dette kan hjælpe med at forbedre supportomkostningerne.

Flyt fra LeadDesk til LiveAgent og opdag fordelene, såsom fantastisk omnikanals support, den hurtigste live chat og meget mere.

Leder du efter et LeadDesk alternativ?

LiveAgent er en kraftfuld alternativ til LeadDesk, der giver kunderne fordele med mere end kun telefonsupport. Med LiveAgent kan man tilbyde support via e-mail, live chat, vidensbase, callcenter og sociale medier som Instagram og Twitter og give kunderne bekvemmelighed og muligheder. Live chat er også en vigtig del af kundesupport, og LiveAgent tilbyder den hurtigste widget på markedet med en visningshastighed på 2,5 sekunder. Det er vigtigt at svare hurtigt og ikke lade kunden vente.

Leder du efter et alternativ til Olark? Se nærmere på på LiveAgents muligheder, værktøjer, funktioner og omnichannel support til en fantastisk pris.

Leder du efter et Olark alternativ?

Vidner har skiftet fra ZenDesk til LiveAgent på grund af dets stabilitet på mobile platforme, avancerede automatiseringsniveau og overkommelige priser. Brugeranmeldelser roser også dets funktioner, herunder live chat, kontaktformularer, databaser og integration med sociale netværk. Kundesupport og mobile funktioner er også fremhævet som imponerende. Samtidig var nogle utilfredse med billetstilen e-mails i ZenDesk og deres begrænsede evne til at vedhæfte filer. LiveAgent blev også sammenlignet med andre helpdesk-systemer som Zendesk, Freshdesk og Zopim.

Tag din helpdesk til det næste niveau med e-mail, live chat, sociale medier, callcenter og vidensbase alt sammen i én software.

Leder du efter et Lucep alternativ?

LiveAgent er en populær kundesupporttjeneste, der fungerer stabilt på mobile platforme. Brugere skifter fra ZenDesk til LiveAgent på grund af overkommelige priser, avanceret automatisering og integrationer. LiveAgent giver mulighed for vedhæftning af filer i e-mails og organisering af e-mails og chats fra samme vindue. Tjenesten er også stabil på mobile enheder og tilbyder god kundesupport. Mange brugere har skiftet fra ZenDesk til LiveAgent og finder det til at være en god værdi for pengene.

Our website uses cookies. By continuing we assume your permission to deploy cookies as detailed in our privacy and cookies policy.

×
Plan en én-til-én samtale og opdag hvordan LiveAgent kan hjælpe din virksomhed.

Vi er tilgængelige på adskillige datoer

Planlæg en demo